Gabriel García Márquez: Sadan vuoden yksinäisyys

6. heinäkuuta 2017

Historiani Sadan vuoden yksinäisyyden kanssa yltää melkein kymmenen vuoden taakse, jolloin luin sen ensimmäisen kerran. Tuolloin teininä kirja jäi mieleeni todella sekavana ja outona sekä älyttömän tylsänä. Siitä asti olenkin muistellut sitä huonoimpana kirjana, jonka olen koskaan lukenut. Päätin kuitenkin antaa sille vielä toisen mahdollisuuden.
Sadan vuoden yksinäisyys kertoo Buendiojen suvusta. José Arcadio Buendía ja hänen vaimonsa Ursula ovat perustamassa Macondo-nimistä kylää Kolumbiassa. Kirjassa seurataan suvun ja kylän vaiheita useamman sukupolven ja yli sadan vuoden ajan. Buendiojen suvulla on värikäs tarina, johon kuuluu niin suhteita, avioliittoja, lapsia ja taloudellista menestystä kuin sairautta ja traagisia kohtaloita. Macondo puolestaa muuttuu muun muassa tekniikan kehityksen, kapitalismin ja sisällissodan mukana.

Kirja on lajiltaan maagista realismia ja se onkin täynnä yliluonnollisia tapahtumia. Itse en varsinaisesti ole maagisen realismin ystävä ja kaikki yliluonnolliset tapahtumat muuten realistisessa kirjassa saavat lähinnä pyörittelemään silmiä. Niin tälläkin kertaa, mutta siitä huolimatta se toimii tässä yllättävän hyvin. Ehkä, koska kirjan juoni on sinänsä melko tasainen, maaginen realismi antaa sen lisän, että mitä tahansa saattaa tapahtua. Kirjan hahmot suhtautuvat haamuihin, vuosia kestävään sateeseen tai leijuvaan pappiin suhteellisen neutraalisti, mutta itseni ne aina yllätti.

Buendioilla on tapana nimetä lapsiaan samoilla suvussa periytyvillä nimillä ja nimen perusteella lasten odotetaan perivän edeltäjiensä ominaisuuksia. Ensimmäisten sukupolvien kohdalla Jose Arcadiot ja Aurelianot pysyvät jotakuinkin selvillä, mutta sen jälkeen he ja heidän tekemisensä menivät itselläni sekaisin. Tämä on omasta mielestäni kirjan suurin miinus. Lukiessa on rasittavaa miettiä koko ajan kenestä tarkalleen ottaen puhutaan. Kirjan mieleenmuistuvimmat hahmot löytyvätkin ensimmäisistä sukupolvista, sen jälkeen itseni oli vaikea enää edes välittää kirjan monista hahmoista. Paras hahmo oli ehdottomasti suvun perustajaäiti Ursula. Ursula elää pitkälti yli satavuotiaaksi ja on melkoisen tiukka täti! Hän yrittää kaikin keinoin pitää perhettään ruodussa, laittaa muun muassa sotilaita kuriin piiskan kanssa ja kasvattaa lapsenlapsiaan vielä satavuotiaanakin.

— Mummo rukka, sanoi Amaranta Ursula. — Se tuli niin vanhaksi että se kuoli.
Ursula hätkähti.
— Minä elän! hän huusi.
— Katso nyt, sanoi Amaranta Ursula nauruaan pidätellen. — Se ei hengitä enää.
— Eikä puhu, totesi Aureliano.
— Minä puhun! Ursula kiljaisi.
— Se on kuollut, sanoi Aureliano. — Henki meni kuin heinäsirkalta.

Naishahmot ovat kirjassa muutenkin miehiä kiinnostavampia. Toinen suosikkini oli tiukkapipoinen Fernanda, joka kirjan loppupuolella saarnaa miehelleen kolmen sivun verran (ilman ainottakaan pistettä!).

Kaiken kaikkiaan tykkäsin Sadan vuoden yksinäisyydestä tällä kertaa huomattavasti enemmän. Varsinkin kirjan alkupuoli oli yllättävän hyvä! Tarina liikkui mukavasti eteenpäin, hahmot pysyivät mielessä ja mukana oli muutamia keskusteluja, jotka saivat nauramaan ääneen. Jälkimmäisellä puoliskolla hahmot ja tapahtumat alkavat kuitenkin toistaa itseään niin, että lukeminen oli huomattavasti tylsempää. Kirjassa pyörii myös ongelmallisempia ja vähemmän miellyttäviä aiheita (prostituutio, aikuisen miehen ja pikkutytön avioliitto), jotka ei paranna lukukokemusta. Ei siis todellakaan sellaista kirjallisuutta mitä haluaisin enemmän lukea, mutta ehkä tämä ei kuitenkaan ole huonoin kirja ikinä.

★ ★
Sadan vuoden yksinäisyys
Gabriel García Márquez
WSOY
1983

1 kommentti :

  1. Luin tämän itse aikanaan lukiossa ja fiilikset oli aika samanlaiset kuin postauksen alussa mainitsemasi ajatukset -- kirja oli mielestäni pitkäveteinen ja sekava. Ostin pari vuotta sitten kirjan englanninkielisen käännöksen ja tarkoituksena on ollut lukea se uudelleen, mutta en ole saanut vielä aikaiseksi. Mielenkiinnolla odotan muuttavatko ajatukseni siitä uuden lukukerran myötä.

    VastaaPoista

Theme by: Pish and Posh Designs